Esnafımız hasarsız iş yerleri açmaya, fabrikalarımız üretime başladı. Yıkılan veya kullanılamaz hale gelen işyerleri için de mobilite çözümleri geliştiriyoruz. Bugüne kadar 6000 geçici ticaret şirketi kurduk ve tüccarlarımıza hizmet verdik. Ayrıca Tezkompun sponsorluğunda 3000 konteynerlik bir çarşı yapıyoruz. Yeni organize sanayi bölgeleri, sanayi bölgeleri, ticaret merkezleri ile şehirlerimizi inşa etmek ve canlandırmak için çalışmalarımızı planlıyoruz. 2023 yılı için deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB'e olan borçları ile afette hayatını kaybeden işletmecilerimizin tüm borçlarını affettik. Cazibe Merkezi Destek Programlarını depremden etkilenen bölgelerimizin tamamında teşvik ederek, bu bölgelerin tamamının 6 bölgenin desteklerinden faydalanmasını sağlıyoruz.
Kalkınma ajanslarımızın tüm kaynaklarını afetten etkilenen şehirlere yönlendirerek, ülkenin proje finansmanına katkısını maksimize ediyoruz. Daha önce duyurulan 250 milyar TL'lik Kilogram Destek Kredisi Programı'na bireysel ve KOBİ kredilerinin ertelenmesine ek olarak 100 milyar TL daha eklendi. Depremde ağır hasar gören yerlerde dükkanlarını hemen faaliyete geçirmek isteyen esnaf ve sanatkârlarımıza, yarısı Maliye Bakanlığınca, bir kısmı ise 60 ay vadeli olmak üzere 250.000 liraya varan kredi veriyoruz. yüzde yedi otuz oranı. Bölgede istihdamı güçlendirmek için kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret destek tedbirlerini de hayata geçiriyoruz.
Özellikle ihtiyaç sahibi ailelere öncelik vererek sosyal yardım programları ile bölgeye 50.000 istihdam kazandırdık. Aynı şekilde çocuklarımızın eğitimlerinin aksamaması için çaba harcıyoruz. Çadırlarımızda ve konteynır eğitim evlerimizde çocuklarımızı okula hazırlıyor, depremin yol açtığı manevi tahribatı gidermek için çalışıyoruz. İlk ve orta öğretim kurumlarını illerin ve okul binalarının durumuna göre kademeli olarak açmaya başladık. İlk etapta 1 Mart'ta üç ilde, 13 Mart'ta üç ilde ve 27 Mart'ta dört ilde eğitim-öğretim başlayacak. Deprem sonrasında vatandaşlarımıza psikososyal destek sağlamak için sağda görev yapan 8.000 personelimiz bulunmaktadır. Hastaneler dışında ihtiyaç duyulan yerlerde gezici tıp merkezleri kurmaya çalışmak ve eksiksiz tıbbi hizmet vermek. Çiftçilerimizin üretmeye devam edebilmeleri için destek avans ödemesinden yem ve gübre katkılarına kadar her şeyi sunuyoruz. Vatandaşların barınma ihtiyaçlarını karşılarken diğer ihtiyaçlarını da ihmal etmeyeceğiz. Bugüne kadar her bir depremzede aileye 1 milyon 61 bin lirayı aşkın acil yardım ödemesi yaptık. Evleri kullanılamaz hale gelen depremzedelere hane başına 15 bin lira ödemeye başladık. 3000TL'den 5000TL'ye kadar kiralamalarda depremzedelere destek oluyoruz. 100 bin lirayı depremzedelere, yakınlarına, vali ve kaymakamlarımıza, belediyelerimize, STK'larımıza ve başka illere giden vatandaşlarımıza ödedik.
Bu insanların barınma, beslenme ve giyime kadar tüm ihtiyaçlarının iş birliği ile karşılanacağı bir dünyaya dayanışmanın örnek teşkil edeceğini görüyoruz. Kuşkusuz depremin hem ilk günlerinde hem de sonraki aşamalarında hepimizi derinden yaralayan müstesna örneklere tanık olduk. Aldığımız tedbirler, benimsediğimiz yöntemler ve sergilediğimiz kararlı duruş kısa sürede ortalığı açtı. Ülkenin gücü o kadar büyük ve milletin nezaketi o kadar büyük ki, bu kötü emsaller önemsiz ayrıntılar haline geldi. Çok şükür 4 haftanın sonunda arama kurtarmamızı yaptığımız, barınağımızı, yemeğimizi hazırladığımız, enkaz kaldırmaya devam ettiğimiz bir yerdeydik. Sadece 50 bina, hasarlı oldukları ve hemen yıkılacakları için enkazı hızlı bir şekilde kaldırmamızı gerektiriyor. Öte yandan, çalışanlarımızı bir an önce yeni evlerine taşımak istiyoruz. Önümüzdeki iki ayda 244 bin konut ve 75 bin köy evinin inşaatına başlamayı hedefliyoruz. Bugün itibariyle yaklaşık 22.000 adet konutun inşaatına başlandı.Mevcut plana göre 405.000 adet konut ve 83.000 adet köy evi olmak üzere 488.000 adet yeni konut yapılarak vatandaşlara teslim edilecek.
Hatta bu sayıya yaklaşık 40.000 binanın 164.000 adet orta hasarlı münferit bölümünü de eklemek için yola çıktık. Kamu binalarını öncelik sırasına göre yine TOKİ'ye yaptıracağız. Hasar tespit çalışması tamamlandıktan sonra bu sayı kesinleşecek. Yeni yerleşimleri yerel mimari üsluba uygun, altyapısı, okulları, sağlık ocakları, camileri ve çarşıları ile bağımsız yaşam alanı olarak 3 oda ve hol yüksekliğinde tasarlıyoruz. Hedefimiz bir yıl içinde misafiri hak sahiplerine ulaştırmak. 20 yıllık tecrübemizle, deprem bölgelerinde kentsel yeniden yapılanma ve iyileştirme süreçlerini hızlı ve verimli bir şekilde yürütecek bilgi birikimine sahibiz. Son olarak TOKİ aracılığıyla 500.000 konut, 1 milyon altyapı arsası ve 50.000 işyeri projesini ülkemize kazandıracak hale geldik. TOKİ aracılığıyla depremde yıkılan şehirleri yeniden inşa ederek ülkemizin elindeki bu fırsatı sonuna kadar değerlendireceğiz. Hayatını kaybeden vatandaşları kurtaramıyoruz.
Ama bunun ötesinde, tüm zararı, tüm hasarı, tüm kayıpları ödemeye kararlıyız. Deprem kuşağındaki şehirlerimizde hayat tam anlamıyla normale dönmemiş, durup dinlenmemize de izin verilmiyor. Aziz ülkem, hükümet olarak ülkemizi deprem ve diğer afetlere hazırlamak için çok güzel işler yaptık. Depremlerin yanı sıra sel, yangın, toprak kayması, kuraklık gibi doğa olaylarının çevre üzerindeki olası etkileri, siyasi ve sosyal krizler karşısında neler yapacağımızı ve bundan sonraki müdahale adımlarını detaylı olarak planlıyoruz. Aslında bizi burada hatırlamalısınız: Van Elazığ Malatya İzmir depremi, Antalya Muğla yangını, Kassam ve Bartın Giresun sel felaketlerinde devletimiz bu konuları çok ciddi ve başarılı bir şekilde test etti. Hazırlanan hazırlık planıyla birlikte deprem günü ilk hazırlık planını Kahramanmaraş'ta hayata geçireceğiz ve tüm ülkeyi kapsayan yeni bir hazırlığa hazırlanıyoruz. Yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştığımız kentsel dönüşüm projesi Türkiye'de bir afete hazırlık çalışması ama afetin bizi beklemediğini 6 Şubat'ta bir kez daha gördük.
Yorumlar
Yorum Gönder