6 Şubat depremi, inşaatın verdiği acı ve ardından gelen artçı sarsıntılar sonucunda ülkemize bir kez daha acil şifalar diliyorum. Depremde hayatını kaybeden 46.104 vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçe merkezinde 7,7 büyüklüğündeki ilk depremi yaşadığımız 6-17 Şubat tarihlerinden bu yana ülke ve millet olarak tüm imkanları seferber ettik. Bakanlıklarımız, kurumlarımız ve kuruluşlarımız genelindeki tüm arama ve kurtarma yardımı destek kapasitemizi depremden etkilenen bölgelere yeniden yerleştirdik. Felaketin sonuçları, yaklaşık dokuz saat sonra El Bistan'ın merkezinde 7,6 büyüklüğünde ikinci bir depremle daha da kötüleşti. Arka arkaya meydana gelen bu iki deprem, modern tarihteki diğer afetlerden farklı olarak 11 ilde 62 ilçe ve 10.190 köyün yıkılmasına neden oldu. Depremin ülkemizde ve özellikle bu bölgede şiddetli bir kış mevsiminde meydana gelmesi işleri daha da zorlaştırdı. Trajik ve pratik sonuçlarının zorluğuna ek olarak, kamu ve sivil toplum insan kaynaklarının büyük bir bölümünün depremin yıkımı altında kalması, ancak kamu personeli ve özellikle şehirlerdeki acil müdahale ekiplerinin, depremler. Deprem ve acele ülkemize yardım etmek için kendi acımızı bir kenara bırakıyoruz. Afad koordinasyonunda ülke genelinde 81 ilden kamu güçlerini birkaç saat içinde afet bölgesine seferber ettik. Bakanlarımız depremin hemen ardından yola çıktı ve koordineli olarak sabah 9'da etkilenen şehirlere geldi. Ayrıca tüm bakanlarımız kendi sorumluluk alanlarındaki eksiklikleri tespit etmek ve süratle tamamlamak için depremin olduğu illere defalarca ziyaretler yaparak ülkemizin acısına ortak oldular.
Başta valilerimiz ve kaymakamlarımız olmak üzere, yurt genelinden görevlendirilen site yöneticilerimiz olmak üzere tüm ilimlerimizi kuvvetlendirdik. Hemen depremzedelerin bulunduğu illere tüm temsilcilerimizi göndererek çalışmalara katkı vermelerini ve depremzedelerin yanında yer almalarını istedik. Ordumuza bağlı askerler, depremin ardından birkaç dakika içinde harekete geçerek, diğer bölgelerden gelen takviye kuvvetlerle iş birliği yaparak, görevlerini tereddütsüz yerine getirdiler. Almaya devam ediyor. Emniyet ve jandarmamız asayişin sağlanmasında, arama kurtarma çalışmalarında, yardım operasyonlarının yürütülmesinde önemli rol oynamış, bir efsane yaratmıştır. İl yönetimimiz gücünü seferber ederek, depremin vurduğu şehre arama kurtarma ve afet yardımı için kilit personel ve ekipman gönderdi.
Tüm AFAD ekiplerinin yanı sıra madenci, ormancı, dsy ve yol ekiplerimizi de arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere hemen bölgeye sevk ettik. Bölgeye 18.000 adet iş makinesi, 116 helikopter, 75 uçak ve 38 gemi kazandırdık. Gerekli eğitim ve ekipmanla birlikte tüm sivil arama ve kurtarma potansiyelimizi değerlendirdik. Uluslararası çağrılara yanıt olarak NATO ve Avrupa Birliği dahil 90 ülkeden yaklaşık 11.500 kişilik profesyonel arama kurtarma ekibini hızla olay yerine sevk ettik. Böylece eşi görülmemiş bir küresel arama ve kurtarma gücü olan toplam 35.000 kişiyi bir araya getirdik. Depremin olduğu bölgede kurtarma ve destek çalışanları da dahil olmak üzere toplam 271.000 memur ve gönüllü görev yapıyor. Yaklaşık 500 bin kişinin depremzedeleri kurtarmaya geldiği bir dönemden geçtik. Bu zor günlerde milletimizin tarihi birliği, geleceğimize daha güvenle bakmamızı sağlamaktadır. Ancak, büyük hasar, geniş hasar alanı ve zorlu iklim ve saha koşulları nedeniyle, projenin ilk anında istediğimiz hız ve verimliliğe hala ulaşamadık. Elbette önümüze çıkan engellere boyun eğmedi. Kapanan yolları hızla açtık, bozulan altyapıyı hızla eski haline getirdik, tüm araçları ve insanları kamu ve özel sektöre teslim ederek kısa sürede düzeni sağladık. Arama kurtarmayı ön planda tutuyoruz.İdeal bir arama kurtarma ekibi 80 kişi en az 20 kişi olmalı yani askeri personel olsa bile 1750 binaya müdahale etme şansı var. aynı zamanda.
Ekip sayısı bir yana, arama kurtarma gerektiren yıkılan bina sayısı da arama kurtarma ekiplerinin sayısı kadardır.Buna rağmen ekiplerimiz günlerdir durmaksızın çalışıyor, çaresizce kurtarmaya çalışıyor. Enkaz altından sağ salim kurtulan son kişiler. Sonuç olarak, belki de bu ölçekte bir felakette, arama kurtarma çalışmalarının çoğunu, dünyada eşi benzeri olmayan depremden sonraki yaklaşık 10 gün içinde yaptı. Harabelerden çıkan her canlı için 85 milyon insan sevinçten ağladı, hayatını kaybeden her insan için hepimiz gözyaşı döktük, yanaklarımızdan hüzün aktı. Bugün depremin üzerinden 4 hafta geçti ve geriye dönüp baktığımızda yaşadığımız yıkımın büyüklüğünü daha iyi görüyoruz. Kaybın acısını daha derinden hissediyoruz. Rabbimden vatanımızı ve milletimizi her türlü afet, kaza ve musibetlerden korumasını niyaz ederiz.
Aziz milletim, depremin yol açtığı geniş çaplı tahribat da insanımızın hayatını son derece zorlaştırmıştır. Artçı sarsıntıların devam etmesi üzerine evleri sağlam veya hafif hasarlı olan bazı vatandaşlar endişe nedeniyle evlerine gidemezken, şu anda 3 milyon 320 bin kişi deprem bölgesinden diğer illere tahliye edildi. Deprem bölgesinde kalan 1,5 milyondan fazla insan şehirleri terk ederek köylerine sığındı. Yaklaşık 137.000 depremzedemizi Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda bulunan 160.000 otelde ağırladık. Bölgede faaliyet gösteren kamu ve sivil yardım kuruluşlarımız günde 5 milyon 800 bin kişiye hizmet veriyor ve diğer şehirlere gittiğimiz insanların çadırlarda barınma sıkıntısı yaşadıklarını ve evlerine dönmek istediklerini bildiğimiz için konteyner şehirlerin yapımına hız veriyoruz. En kısa sürede eve gidin.
Elektriği, suyu, kanalizasyon sistemi, sosyal tesisleri ve neredeyse yeni yerleşim altyapısı olan konteyner şehirler inşa ediyoruz. Tabii biraz zaman alacak, hedefimiz 2 ayda 100 bin konteyner yapıp 500 bin depremzedeyi daha iyi yaşayabilecekleri bu alanlara taşımak. Gerekirse konteyner sayısını daha da artırabiliriz. Yerli üretim ve yabancı hibeleri bu doğrultuda seferber ettik. Bu noktada konut konularının yanı sıra kentlerimizde gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası olan ticari hareketliliğin canlanmasını da önemsiyoruz.
Yorumlar
Yorum Gönder